Kategorier
Polarsirkelen

Stagbrekk

Vi oppdaget i dag tidlig at tverrstykket på pulkstaget til Hans Jakob er brukket! Heldigvis er det ganske flatt fremover, så det holder å fikse det med en reim enn så lenge, men vi må gjøre en bedre fiks etterhvert. Vi noterer -15 grader og overskyet vær. Nå er det på tide å gå.

Kategorier
Polarsirkelen

Såre rumper og dyp snø

Etter 9,5 timer på farten i dag har vi gått 30,3 km langs skuterleden som heter Polcircelleden. Snøen er forferdelig dyp og løs utenfor sporet og etter halve dagen i morra er leden slutt. Da skal vi krysse Kalixälven som vi er litt usikre på om er dekket av is, og fortsette i løssnøen. Effektivt, dvs. mot vest, klarte vi bare 24 km i dag. Vi satser på at kroppen er mer vant til slitet i morgen og at vi klarer å tyne litt mer ut av dagen, men det skal holde hardt å klare 30 km i løssnøen. Vi hadde mellom -10 og -12 grader i dag, og været har vært entydig grått med et kontinuerlig florlett snødryss. Utfordringen har vært å holde seg tørr og varm i det kuperte terrenget hvor man raskt begynner å svette i bakkene. Det går mye energi og vi spiser mye. Ingen gnagsår annet enn noe såre rumper etter mange tusen skritt. Vi gleder oss til noen timers søvn før reveljen går i morgen kl 0500.

Kategorier
Polarsirkelen

Glede = lede

Svensker er ryddige folk. Langs skuterleden er det flere små grillbuer man kan nyte medbrakt.

Kategorier
Polarsirkelen

Fra Juoksengi

Kl 16 i ettermiddag var vi endelig ved polarsirkelen på grensen til Finland i byen Juoksengi. Vi pakket pulkene og begav oss innover de store skogene. Snøen er dessverre løs og vi synker en del ned. Heldigvis kan vi følge en oppkjørt skuterlede i fire mil før den tar sør- og nordover. Vi klarte å gå en mil i mørket. Terrenget er noe kupert i begynnelsen, og vi slet i bakkene med pulker som veier opp mot 50 kilo. Helt vindstille, men overskyet. Blir tidvis noe bekymret for om vi rekker over på den tiden vi har satt av, men vi får la vær å tenke på det. Nå ligger vi i teltet og skal få oss en god natts søvn etter den kjipe natten på seter i toget forrige natt. Rutinene sitter og middagen kom kjapt frem. Gradestokken viser bare minus åtte.

Kategorier
Polarsirkelen

Frokost hos Frasses i Haparanda

Etter en natt på toget fra Stockholm til Luleå og buss derfra til Haparanda så er vi klar for solid frokost. Om vel tre timer skal vi videre nordover med buss, så vi har god tid.

Kategorier
Polarsirkelen

Bistrovogna

Vi er på vei nordover fra Stockholm. Det er blitt kveld og vi har trukket inn i bistrovogna for en Norrlandsøl. Det blir en tøff natt i ubekvemme togstoler, så vi må hente den styrken vi kan…

Kategorier
Polarsirkelen

På vei!

Endelig sitter vi på toget til Stockholm. Det var uproblematisk å få plass til alt utstyret. Nå venter mange lange timer i et litt for varmt tog.

Kategorier
Polarsirkelen

Parodisig

I det jeg tar en siste slurk av ølen, slår av fjernsynet, setter på albumet True Carnage med Six Feet Under og tenker ennå en gang, selv etter at alle regninger er betalt, jobber avsluttet og telefoner tatt, at nå må jeg da se til å steke det baconet jeg skulle ha stekt for lenge siden, så dumper det virtuelt en e-post inn i innboksen min fra turmakker Hans Jakob. Noen bekjente av ham har tydeligvis blitt inspirerte av turen vår og har lansert prosjektet Efteløtbanen på tvers. Vi ønsker dem alle lykke til og venter spent på realiseringen.

Per aspera ad astra!

Kategorier
Polarsirkelen Skitur

Snart på tvers

Dette er dagen før dagen, D-dagen, dagen før ferden går til Juoksengi i Nord-Sverige, og turen Sverige på tvers langs polarsirkelen begynner. Tanker rundt utstyr og mat har selvsagt vært lang fremme i hodet, ikke helt fremme i frontallappene hvor følelsessenteret i hjernen ligger, men langt nok fremme til å oppta store deler av den analytiske tankevirksomheten min i ledige stunder.

Nå endelig ligger utstyret klart til pakking, og maten er klargjort. Fordelingen er grei mellom min turmakker og jeg; 4 middager hver frem til vi (forhåpentligvis) når Jokkmokk, halvveis på turen, hvor vi skal proviantere før vi legger i vei på de siste 200 km mot grensen til Norge og Polarsirkelsenteret på Saltfjellet. Der vil vi forhåpentligvis befinne oss om litt over to uker, på samme sted som vi startet turen Norge på tvers i fjor.

Kategorier
Polarsirkelen

Magiske møter

Noe av det mer spennende jeg vet er når man avtaler et møte et eller annet sted, til en eller annen tid, og man plutselig står der sammen med denne eller disse personene, det kan være midt oppe på fjellet et sted, gjerne måneder etter at man gjorde avtalen. Selv med fremmede mennesker jeg bare har kommunisert på e-post eller telefon med har jeg noen ganger gjort dette, senest i går kveld da jeg hadde en fantastisk fin skitur fra Skansebakken til tårnet på Oppkuven i Nordmarka med en venninne. Slike møter er magiske, de er som møtet mellom David Livingstone og Sir Henry Morton Stanley midt i Afrika.

En annen type av magiske møter er der hvor stedet er felles, men hvor tiden er forskjøvet, gjerne med flere hundre år. Man befinner seg på steder hvor noen har utforsket, levd, arbeidet eller omkommet for lenge siden, og man kan formelig kjenne suset fra gamle dager. Jeg kjente for eksempel dette godt da jeg for noen år siden gikk Skagastølsryggen til Store Skagastølstind. Hver hammer, skar og stein har navn etter tidligere klatrere og fjellfolk; Berges chaussé, Halls hammer, Mohns skar, for å nevne noen eksempler.

Da jeg gjorde noen historiske undersøkelser i forhold til krysningen av Sverige langs polarsirkelen, som nå bare er noen timer unna, så kom jeg over følgende kuriosa.

Kategorier
Skitur Video

Tunhovd på kryss og tvers

– Dette er for lett, utbryter Hans Jakob Rogstad mens han er i ferd med å flytte eiendeler fra pulken inn i det nyoppslåtte teltet. Klokken er 2100 fredag kveld, og gradestokken viser -16 °C. Vi er på treningstur på Tunhovd før Sverige på tvers langs polarsirkelen om to uker.

Kategorier
Profil

Hans Jakob Rogstad

Hans Jakob Rogstad
Hans Jakob Rogstad

Hans Jakob Rogstad er cand.mag. i skogbruk fra Landbrukshøgskolen på Ås. Han har drevet eget firma siden 1995, de første seks årene som tømmerhogger og de siste åtte innenfor byggebransjen. Han tok over familiegården i 2008 og er dermed også melkeprodusent. Hans interesser er friluftsliv, jakt, tubaspill og samboeren Hilde Kjølstad.

Hardangervidda i kuling. Foto: Hans Jakob Rogstad.
Hardangervidda i kuling. Foto: Hans Jakob Rogstad.
Ved Sylstationen, Sylane. Foto: Hans Jakob Rogstad.
Ved Sylstationen, Sylane. Foto: Hans Jakob Rogstad.
Soloppgang i 5000 meters høyde, Bolivia. Foto: Hans Jakob Rogstad.
Soloppgang i 5000 meters høyde, Bolivia. Foto: Hans Jakob Rogstad.
Hans Jakob Rogstad ved Nido de Condores (5400 moh.) high camp Illimani (6439 moh.) i Bolivia. Foto: Morten Hostvedt.
Hans Jakob Rogstad ved Nido de Condores (5400 moh.) high camp Illimani (6439 moh.) i Bolivia. Foto: Morten Hostvedt.
Kategorier
Teltturer

Bryllupsnatt i Krokskogen

Jeg skal være snar, før jeg setter over til Gunnar Skribekk og noen av de linjene han åpner sitt filosofiske ungdomsverk ”Nihilisme? Eit ungt menneskes forsøk på å orientere seg” fra 1958 med, å si at det ikke er mitt bryllup det her er snakk om, men mine to gode venner Torill og Per Kristian sitt. De giftet seg lørdag i Sollihøgda kapell før festen tok til på Kleivstua ved porten til Krokskogen på Ringerike. Jeg var bedt, men fikk det for meg at jeg skulle gjøre min deltakelse med en vri, helt i tråd med det faktum at brudgommen er en god turkamerat.

Vi kjenner alle vitsen om fjellklatraren som med livet på spel har sliti seg oppover steile bergveggen, i den tru at det ville vera litt av ein bragd å nå toppen, for så, når han endelig stikk nasen over kanten, å bli møtt av iskrem-mannen.»

Kategorier
Tips

Medisinskrinet med det rare i

Som tidligere nevnt er mitt turmedisinskrin nå velvoksent. Det inneholder det meste som skal til for å takle normalt kroppslig vedlikehold og prekære situasjoner langt fra folk både med og uten hvit frakk. Jeg har selvsagt ikke med meg så mye medisinsk utstyr på toppturer eller vanlige skogsturer hvor farene er langt færre og mindre alvorlige enn på langtur.

Kategorier
Tips

Medisinmannen

Noen dager er underligere enn andre. Som i en film ser jeg meg selv trykke sprøytespissen inn ved pennestreken som skal indikere et kutt i min fastleges arm. Jeg stikker nålen inn ved starten av ”kuttet” og fører nålen inn i kjøttet langsetter. Han ber med presse ned sprøyten og jeg kjenner hvor tungt det er å sprøyte det sterile vannet inn i armen hans. Med ett sier han, ”Au! Nå kjenner jeg det presser på. Kroppen min har jo heller ikke lyst på dette vannet. Vi hadde ikke mer saltoppløsning.” Jeg trekker nålen ut.

Kategorier
Profil

Bjørn André Skjæret

Bjørn André Skjæret
Bjørn André Skjæret

Bjørn André Skjæret er oppvokst og bosatt i Jostedalen og er en meget habil fjellmann. Han er utdannet dataingeniør, men har jobbet som bre-, fjellfører og kajakkguide hver sesong siden 1997. I tillegg har han arbeidet tre sesonger som guide for firmaet Glacier Explorers i New Zealand. Hans interesse for klatring og fjell har blant annet ført han til New Zealand, Sør Afrika og Sveits foruten utallige steder over hele Norge.

Kategorier
Profil

Alan Kåsin

Alan Kåsin
Alan Kåsin

Alan Kåsin er far til Helge Kaasin. Han er glad i fjellet både på sommeren og vinteren, men kan være vanskelig å få med i teltet midtvinters.

Kategorier
Profil

Helge Kaasin

Han er utdannet filosof med et hovedfag innen handlingsteori, men jobber til daglig som redaksjonssjef for Presentasjon i Nye Medier i NRK med ansvar for forvaltning av NRKs merkevare i nye medier (nett, mobil, tekst-tv, mini-tv etc.), brukskvalitet og publiseringssystemer. Tidligere jobbet han som rådgiver innenfor brukervennlighet i Steria AS, og før det seks år i NRK hvor han var med på å bygge opp NRK.no til det det er i dag.

Han har stor forkjærlighet for litteratur og musikk ved siden av friluftsliv og sport.

Noen utvalgte fotografier tatt av Helge Kaasin

Utsikt fra Store Smørstabbtinden i Jotunheimen.
Utsikt fra Store Smørstabbtinden i Jotunheimen.
Teltleir i stiv kuling etter kryssing av Svartisen.
Teltleir i stiv kuling etter kryssing av Svartisen.
Kveldsfiske i Nordmarka.
Kveldsfiske i Nordmarka.
På toppen av Norge; Galdhøpiggen
På toppen av Norge; Galdhøpiggen
Høsttur i Jotunheimen med Høgdebrotet i bakgrunnen.
Høsttur i Jotunheimen med Høgdebrotet i bakgrunnen.
Stiv kuling i fjellet.
Stiv kuling i fjellet.
Ved et bål i Nordmarka.
Ved et bål i Nordmarka.
Pinakkelen mot Søre Austabottind.
Pinakkelen mot Søre Austabottind.
Klar for alt på Bødalsbreen.
Klar for alt på Bødalsbreen.
På Nigardsbreen.
På Nigardsbreen.
Kategorier
Profil

Endre Før Gjermundsen

Han har akkurat begynt som doktorgradsstipendiat på Universitetssenteret på Svalbard hvor han skal arbeide med rekonstruksjon av tidligere isdekke på Svalbard. Alpint friluftsliv har vært en av hans hovedbeskjeftigelser etter han var ferdig på videregående skole og han har hatt en stor fasinasjon for breer så lenge han kan huske.

Klatring og skikjøring har også vært hovedgrunner for valg av studiesteder. Utenom studiene har disse interessene ført han til USA, Canada og de Europeiske Alper for skikjøring og til Kina, Nepal, Paksistan, Thailand og Australia for klatring, i tillegg til mange steder i Norge. På alle disse turene har også fotografering vært en sentral del av hverdagen og han har bl.a. publisert artikler og bilder i det norske magasinet Fri Flyt. Han er også allment interessert i fotografering og har registrert et enkeltmannsforetak med fotografi som tema.

Noen utvalgte fotografier tatt av Endre Før Gjermundsen

Svend Ole Hansen på Kachoong, Arapiles, Australia. Foto: Endre Før Gjermundsen.
Svend Ole Hansen på Kachoong, Arapiles, Australia. Foto: Endre Før Gjermundsen.

Skikjørere i Valmorel, Frankrike. Foto: Endre Før Gjermundsen.
Skikjørere i Valmorel, Frankrike. Foto: Endre Før Gjermundsen.

Oppover i Drønbreen. Foto: Endre Før Gjermundsen.
Oppover i Drønbreen. Foto: Endre Før Gjermundsen.

Kryssing av Linda Glacier, New Zealand. Foto: Endre Før Gjermundsen.
Kryssing av Linda Glacier, New Zealand. Foto: Endre Før Gjermundsen.

Ken Eivind Thompson på vei opp East Ridge, Mt Cook, New Zealand. Foto: Endre Før Gjermundsen.
Ken Eivind Thompson på vei opp East Ridge, Mt Cook, New Zealand. Foto: Endre Før Gjermundsen.
Opp Summit Rocks med Tasman i bakgrunnen. Foto: Endre Før Gjermundsen.
Opp Summit Rocks med Tasman i bakgrunnen. Foto: Endre Før Gjermundsen.
Natta har senka seg over Taboche, Nepal. Foto: Endre Før Gjermundsen.
Natta har senka seg over Taboche, Nepal. Foto: Endre Før Gjermundsen.
"The Reptile Room", Ngozumpa glacier, Nepal. Foto: Endre Før Gjermundsen.
Scooterspor på Filchnerfonna, Svalbard. Foto: Endre Før Gjermundsen.
Scooterspor på Filchnerfonna, Svalbard. Foto: Endre Før Gjermundsen.
Kea spiser isøksene. Foto: Endre Før Gjermundsen.
Kea spiser isøksene. Foto: Endre Før Gjermundsen.
Gunnhild Digernes i Narvik. Foto: Endre Før Gjermundsen.
Gunnhild Digernes i Narvik. Foto: Endre Før Gjermundsen.
Tåke over Engabreen. Foto: Endre Før Gjermundsen.
Tåke over Engabreen. Foto: Endre Før Gjermundsen.
Maoridans. Foto: Endre Før Gjermundsen.
Maoridans. Foto: Endre Før Gjermundsen.
Kategorier
Tips

Loganbrød (justert)

Det ferdige brødet pent dandert på fat...
Det ferdige brødet pent dandert på fat...

Loganbrød er en brødtype som ble funnet opp av en gruppe fjellklatrere fra University of Alaska under Mount Logan ekspedisjonen i 1950 som skulle bestige Canadas høyeste fjell Mount Logan (5959 moh). Det er et kompakt brød nesten fritt for væske, noe som kutter ned på vekten per kalori i forhold til vanlig brød.

En annen god egenskap ved dette brødet er at det kan holde seg lenge; 1- 2 måneder normalt ved stuetemperatur. Det smaker som en blanding af fruktkake, knekkebrød og mors hjemmebakte og kan spises uten pålegg, men gjør seg med ost eller sjokoladepålegg.

Antall enkeltporsjoner: 15
Pk Dl Gram kJ/100g kJ
Sum per 15 porsjoner 6000 23606 96673
Sum per enkeltporsjon 400 1574 6445
Sammalt hvete grov 1.25 25 1250 1457 18212.5
Sammalt hvete fin 0.5 10 500 1457 7285
Semulegryn 0.5 7 500 1477 7385
Rugmel 0.25 4.5 250 1453 3632.5
Rosiner 1 500 1420 7100
Kokosmasse 1 250 2953 7382.5
Smør 1 500 3068 15340
Lys sirup 1 500 1320 6600
Sukker 3 300 2100 6300
H-melk 10 1000 271 2710
Hasselnøtter 1 250 2930 7325
Olivenolje 2 200 3700 7400
Ingrediensene som må til for å lage et skikkelig Loganbrød. Merk at jeg har byttet ut rosiner med sjokoladebiter av preferansegrunner.
Ingrediensene som må til for å lage et skikkelig Loganbrød. Merk at jeg har byttet ut rosiner med sjokoladebiter av preferansegrunner.

Slik gjør du

Deig
Deig

De tørre ingrediensene blandes godt. Smør, sirup, sukker og melk varmes opp i en gryte til blandingen er lunken og smeltet, og det tørre helles i og blandes. En 15-porsjoners deig blandes med sleiv i et trau, brøddeigbalje eller liknende. Jeg hentet den gamle sparkelbøtta fra kjellerboden til dette formålet. Ikke prøv en tilitersbøtte, den er for smal i toppen. Større porsjoner bør seriøst vurderes blandet med drill og murervisp i murerbøtte.

En 15-porsjoners deig fordeles i to langpanner med 2-3 cm tykkelse og stekes på bakepapir. Husk å dele opp i ønskede blokker før steking.

Klar til steking.
Klar til steking.

Brødet bakes i ovnen ved 180°C i 45-60 minutter. Ved en deigtykkelse på 3-6 cm skal brødet steke i ca. 90 minutter. Legg eventuelt aluminiumsfolie over brødet den siste halve timen for å unngå brent skorpe. Veltes på rist straks etter steking.