Kategorier
Finnmarksvidda Fjelltur

Reindrenger på Finnmarksvidda

I forbindelse med en jobbreise for NRK til NRK Sápmis hovedkontor i Karasjok i 2013 ble Øyvind Werner Øfsti, Bjarne Ringstad Olsen og undertegnede invitert av Nils Johan J. Gaup og Edmund J. Grønmo på hyttetur helgen før vi skulle i arbeidsmøter påfølgende mandag. Som driftige reineiere hadde selvsagt Nils Johan og kona Marit Kirsten Anti Gaup gode baktanker med turen. Vi fikk utdelt bevis på at vi skulle være reindrenger og bidra til frakt av forsyninger og ved til hytta oppe på Finnmarksvidda. En sjelden mulighet for et innblikk i moderne samisk kultur, og ikke minst til å være sammen med gode kollegaer!

Bare det å komme seg til Karasjok er et eventyr i seg selv. Først reiste vi med fly fra Oslo til Tromsø fredag morgen, for deretter å gå ombord på det noe mindre Widerøe-flyet som tok oss til Lakselv. Derfra kjørte vi buss til Karasjok. Vel fremme fikk vi herlig reinskavgryte hos familien Gaup, før vi samlet folket, pakket sakene våre, fikk leid snøskutere og skuterdresser, og la i vei oppover Karasjohka, elven som deler Karasjok i to. Vi fikk kjørt oss godt oppover, for det er en del overvann når man reiser så sent som 19. april.

I tillegg til de før nevnte herrer, samt Marit Kirsten, var laget nå komplett med Kent Valio på et beist av en snøskuter. Vi skulle ha med oss voldsomme mengder av ved, samt en del hermetikk og annet som kommer til nytte gjennom et års hytteliv på Finnmarksvidda.

Etter å ha buksert oss bratt oppover smale skuterløyper gjennom bjørkeskogen til Ravnastua 3 mil nordvest for Karasjok, åpnet Finnmarksvidda seg etterhvert opp. Vi fortsatte i enda ca. tre mil i et fantastisk terreng til vannet Suolojávri hvor Gaup-hytta ligger. Det var blitt natt, men ingen ville legge seg. Noen reiste for å pilke litt, andre slappet av i hytta.

Etter noen timers søvn var det ut på tur igjen. Vi reiste videre nordvestover til vannet Gironjávri ikke langt unna foten av Vuorji, Karasjok kommunes høyeste punkt med sine 1024 moh. Der slo vi opp lavvo, boret flere hull i isen og startet pilkingen. Vi fikk noen småørret som vi spiste til lunsj. Det var hyggelige og late timer.

Utpå kvelden reiste vi tilbake til hytta hvor vi fikk servert et tradisjonelt samisk herremåltid bestående av reinsdyrtunge, margben og reinsdyrrygg. Det smakte himmelsk. Vi hadde et hyggelig samvær ut i de små timer.

Neste dag hjalp vi naboen med et stort parafinfat, før vi etterhvert pakket sakene og reiste de seks milene tilbake til Karasjok. Der tok Bjarne, Øyvind og jeg inn på hotell før arbeidet startet mandag.

Takk for en utrolig flott og minneverdig tur!

Av Helge Kaasin

Helge Kaasin er utdannet filosof og arbeider som seksjonsleder for Design og brukeropplevelse i NRK.
Han har drevet kaasin.no siden 2000.

Ett svar til “Reindrenger på Finnmarksvidda”

Legg inn en kommentar