Kategorier
Nærtur

Navnefest for Willia Konstanse

55 barn og voksne samlet seg lørdag 24. april i gapahuken på Sæteren gård i Bærum for å feire navnefest for min kjære datter Willia Konstanse Wahlstrøm Kaasin. Med fantastisk hjelp fra Willia Konstanses besteforeldre Ellinor og Geir blant andre fikk vi fraktet inn alt som trengtes de to km med gange inn til gården, samt kaffekoking, kakebaking, grilling, servering med mer. Arrangementet gikk strålende og gjestene hygget seg med alkoholfritt øl, brus, pølser, kaffe og kaker i aprilsolen utenfor gapahuken. Alle fikk utdelt velkomstdrink med påskrevet navn og livslang læringsoppgave til Willia Konstanse. Hovedpersonen selv syntes det ble mye oppstyr og sov seg gjennom store deler av tilstelningen. Takk til alle sporty gjester for at dere gjorde denne dagen så fin for oss!

55 barn og voksne samlet seg lørdag 24. april i gapahuken på Sæteren gård i Bærum for å feire navnefest for min kjære datter Willia Konstanse Wahlstrøm Kaasin. Med fantastisk hjelp fra Willia Konstanses besteforeldre Ellinor og Geir blant andre fikk vi fraktet inn alt som trengtes de to km med gange inn til gården, samt kaffekoking, kakebaking, grilling, servering med mer. Arrangementet gikk strålende og gjestene hygget seg med alkoholfritt øl, brus, pølser, kaffe og kaker i aprilsolen utenfor gapahuken. Alle fikk utdelt velkomstdrink med påskrevet navn og livslang læringsoppgave til Willia Konstanse. Hovedpersonen selv syntes det ble mye oppstyr og sov seg gjennom store deler av tilstelningen. Takk til alle sporty gjester for at dere gjorde denne dagen så fin for oss!

Her er den korte talen jeg holdt i anledningen:

Ragnar Hovland er en dikter som ved siden av å ha en fabelaktig oppskrift på kokt ulv, også har kommet med følgende forslag til tittel på en ennå ikke skrevet barnebok: «Forteljinga om den vesle premissleverandøren».

Willia Konstanse har vært familien Wahlstrøm Kaasins premissleverandør nå i snart sju herlige måneder.

Til en forandring fra de vante rutinene med mat og søvn har hun i dag vært premissleverandør for at vi har kunnet samle venner og familie her ute i skogbrynet for å feire at Willia Konstanse har fått et navn og en identitet som kan anvendes for å referere til nettopp henne.

Selv om begreper og deres referanse i filosofien har vært bestemt som alt fra ideer og former til reelle ontologiske objekter, så skulle man kanskje tro at egennavn i større grad har vært forskånet for denslags definisjons-tautrekking. Men nei. Egennavns status både har vært, og er omstridt.

Stridens kjerne dreier seg i hovedsak om egennavn både har mening og referanse, eller bare referanse. Jeg skal til glede for de aller fleste her la dette temaet ligge, og for enkelhets skyld konkludere med at Willia Konstanses navn ikke dukket opp fra intet, men at det ble påtenkt snart etter første ultralyd og forært henne med sikkerhet snart etter fødselen den 3. oktober 2009.

Men hvorfor akkurat «Willia Konstanse»?

I 1896 ble det født en viljesterk og egenrådig dame et sted i den nordnorske periferien som ble døpt Ellisif Willia. Hun trosset små kår og reiste til Christiania for å utdanne seg til jordmor. Mange år senere ble hun tippoldemor til Willia Konstanse.

«Willia» er opprinnelig et kjælenavn for «Wilhelmina» som betyr «beskytter».

«Konstanse» kom fra et stykke bak i hodet mitt og jeg fant etterhvert ut at det var fra Amalie Skrams debutbok «Constance Ring». Skrams Constance er ikke noen lykkelig pike i et mannsdominert samfunn rundt forrige århundreskifte. Hun lever i tre ulykkelige ekteskap, skilles to ganger, og finner seg i det hele tatt ikke til rette i sin konvensjonelt definerte rolle.

«Konstanse» er utledet fra det latinske «constans» som betyr «trofast», en ikke ubetydelig grunn til at Amalie Skram valgte nettopp dette navnet på sin romanfigur. I motsetning til Amalie Skram valgte vi å skrive «Konstanse» med «K» da sammenstillingen med «W» er langt mer egnet enn sammenstillingen mellom «W» og «C» som i vår moderne kultur har fått en referanse med noe negativ klang.

Etymologisk betyr kombinasjonen av «Willia» og «Konstanse» dermed «trofast beskytter». Historisk og litterært betegner det to sterke kvinner som kjempet for sitt eget menneskeverd og sin rett til å definere sitt eget liv.

Navnet er med andre ord et greit avspark for et liv som vi håper nettopp skal preges av dette; av alltid å ville beskytte sin rett til å kunne få definere sitt eget liv, uavhengig av konvensjoner, og med hjertet på rette stedet.

For ordens skyld, her er Hovlands oppskrift på kokt ulv:

KOKT ULV
Skyt ein ulv (middels stor).
Sprett han opp, ta ut det du ikkje trur du orkar å ete.
Set på ei stor gryte vatn.
Kok ulven, saman med rikeleg kvitløk, persille og løk, i om lag 14 timar.
Rør om av og til.
Tilset salt og pepar.
Server han saman med ein god saus, kokte poteter og tytebær.
Godt med øl eller raudvin til.

Av Helge Kaasin

Helge Kaasin er utdannet filosof og arbeider som seksjonsleder for Design og brukeropplevelse i NRK.
Han har drevet kaasin.no siden 2000.

2 svar til “Navnefest for Willia Konstanse”

Artig lesning! På søndag skal jeg døpe min datter. Hun heter Wilhelmina. 🙂

M

Legg inn en kommentar