Kategorier
Fottur Narvik Topptur

Tredjetoppen

Å komme seg opp på Aidarasčohkka eller Tredjetoppen (1272 m.o.h.) som den heter på norsk, på Fagernesfjellet, høyt over Narvik sentrum, er ingen bragd i seg selv. Når man i tillegg jukser og tar fjellheisen opp, så blir det tilsynelatende lite å skrive hjem om, men jeg gjør det allikevel. For trass i at sommerværet glimret med sitt fravær denne 15. juli, og tåka rant som skum oppover fjellsidene etter oss, så ble dette en veldig hyggelig tur med svoger Lars Andreas Moe.

Dette var en totrinnsrakett av en tur. Marianne og jeg, med våre to barn, fikk med oss svoger og svigerinne med sine to barn, og i tillegg Mariannes foreldre, på en tur med fjellheisen til Øvre Fjellheisstasjon på 656 m.o.h. Der forlot Lars og jeg de andre. Vi fortsatte oppover mot Fagernestoppen, mens de gikk nedover tilbake til den ene av bilene som sto parkert et stykke opp i lia på ca. 260 m.o.h.

Marianne og jeg har tidligere gått grusveien som snirkler seg opp til Fagernestoppen fra Narvik sentrum: Fagernestoppen (Linken).

Når man er kommet opp på Fagernestoppen, Linken, eller Førstetoppen som den også kalles, så er dette første toppen av flere i en rekke som går parallellt med Beisfjorden som stikker sørøstover innover i landet og mot svenskegrensa. Etter Fagernestoppen kommer Andretoppen (1160 m.o.h.), en uanselig topp som markerer starten på en tydelig fjellkam mot sørøst. Herfra ser man ned i Mørkhola, en stor fjellgryte nordover, hvor offpist-kjørere nyter vinteren tett på heisanlegget.

Da vi var kommet til Andretoppen var tåka krøpet inn på oss, så vi hadde null sikt. Vi fortsatte videre mot dagens mål, Tredjetoppen (1272 m.o.h.).

Tredjetoppen er en mer markant topp med et større platå enn de andre to. Her stuper fjellet ned i alle retninger, mest mot øst og ned i Forsnesvatnet. Men det er også bratt ned i Mørkhola mot nord, og ned i Beisfjorden mot sørvest.

Fortsatt omhyllet tåka oss, så sikten var det ikke mye å snakke om. Vi tok nå uansett en rast og noen bilder, men det barske nordnorske sommerværet bet seg fast i fingre og tær, så vi tok etterhvert turen tilbake.

Videre fra Tredjetoppen fortsetter fjellkammen mot Moskočohkka (1264 m.o.h.), og etterhvert til Beisfjordtøtta (1448 m.o.h.). Beisfjordtøtta besøkte Marianne, Lars og jeg for noen år siden: Beisfjordtøtta på skift.

Turen fra Tredjetoppen langs eggen til Beisfjordtøtta er visstnok en klatreklassiker som kalles Partisanleden. At turen videre innebærer både klatring og rappeller er dermed ganske sikkert. Både ned fra Tredjetoppen, og mer ned fra Moskočohkka, er det nemlig meget bratt. Partisanleden er dermed målet for en senere tur.

Vi småjogget nedover, forbi Andretoppen, forbi Fagernestoppen, og forbi Øvre Fjellheisstasjon før vi traff på resten av familien nede på 260 m.o.h. der den ene bilen sto parkert.

Av Helge Kaasin

Helge Kaasin er utdannet filosof og arbeider som seksjonsleder for Design og brukeropplevelse i NRK.
Han har drevet kaasin.no siden 2000.

Legg inn en kommentar