Kategorier
Topptur

Beaivečohkka

Det tynne jordsmonnet er gjennomtrukket av vann i den bratte løvtrekledte lia. Bregner og mose strutter irrgrønt og dekker morener, flyttblokker og fjell. Vi beveger oss sakte oppover mot tregrensen i det bratte og uoversiktlige terrenget. Gradestokken viser elleve grader, og tynne tåkebanker driver mellom de bratte fjellsidene. Bak oss står bilen parkert i skillet mellom Stubblidalen og Skamdalen innerst i Beisfjord ved Narvik. Foran oss, på 500 høydemeter, ligger Torsvikkollen, dagens første mål. Bak der igjen ligger det endelige målet, Beaivečohkka på 1003 moh. Vi har i noen få timer plassert barna hos bestemor og bestefar i Beisfjord, og nyter hesblesende tiden mellom to amminger.

Beaivečohkka er den første og laveste av Storfjellets mange topper. Etter sigende kan man se vidt omkring fra denne toppen, noe vi ikke hadde store forhåpninger om denne regntunge dagen.

Marianne går opp den bratte lia mot Torsvikkollen.

Vi er søkkvåte på bena allerede etter et par hundre meter oppover lia. Dette bedrer seg ikke når vi uforvarende kommer til å gå glipp av et rødt merke og havner utenfor den sparsomt markerte ruta. Vi kravler etterhvert oppover mosekledte kampesteiner og bart fjell, før vi noe etter skjemaet kommer oss over tregrensa og etter en kort stund kan notere oss at vi nok har passert Torsvikkollen. Dermed er det tid for en kort rast før vi raskt beveger oss over det svakt hellende myrlendte partiet frem mot foten av Storfjellet.

Marianne mot fortoppen.

Beaivečohkka ligger fortsatt innhyllet i tåke, men med ett får vi sikt nok til å finne retningen videre bratt opp mot en fortopp. Der roter vi noe med rutevalget og havner litt langt sør før vi runder opp på det flate topplatået. Det går en naturlig skjæring med et snøfelt helt inn mot toppen hvor vi skulle valgt å gå opp, men vi tolket ikke rutebeskrivelsen dithen at det er den enkleste ruta opp. Det er det altså.

Helge på toppen av Beaivečohkka.

På toppen er alt innhyllet i tåke, så vi finner så vidt toppvarden, nyter den manglende utsikten, skriver oss inn i toppboka og tar turen nedover igjen. På vei ned får vi endelig en glitrende utsikt over vakre Beisfjord. Herlig! Vi brukte tre timer opp og to timer ned. Fin tur.

Utsikt mot Beisfjord.

Av Helge Kaasin

Helge Kaasin er utdannet filosof og arbeider som seksjonsleder for Design og brukeropplevelse i NRK.
Han har drevet kaasin.no siden 2000.

Legg inn en kommentar