Kategorier
Svalbard

Grotting på Brøggerbreen

En noe hektisk dag er snart forbi. Etter sen frokost skilte vi lag. Anne og Bjørn André reiste med gummibåt ut til Lloyds hotel for å hente våre hensatte saker. Endre og jeg tok med oss telt og kamerautstyr opp til en egg for å ta noen sponsorbilder. Vi var uheldige med været i det vi fikk satt opp telt, ski etc., men vi fikk da noen bilder selv om tåka seg inn over oss. Vi tenkte at været kunne bli bedre utover kvelden, så vi lot teltet stå og reiste tilbake til Ny-Ålesund. Der møtte vi de andre og pakket en del utstyr før middag.

 

Båt

Etter middag reiste vi ut til Brøggerbreen for å klatre ned i en isgrotte. Utrolig vakkert. Åpningen var på under én kvadratmeter før grotten videt seg ut og gikk rett ned 35 meter før vi kunne gå i trange ganger innover med tre to meters høye dropp som vi klatret ned. Så kom det et nytt dropp på nesten 20 meter før grotten endte i vann.

 

I grottens vold

Da vi etter flere timer kom opp til overflaten igjen etter noen slitsomme minutter på jumar, så snødde det, var overskyet og whiteout. Dermed måtte bare Endre og jeg komme oss opp til eggen for å hente ned teltet uten å ta flere bilder. Det tok jo sin tid, så i skrivende stund er klokken blitt 0300 på natten.

I morgen formiddag reiser Bjørn André og jeg fra Ny-Ålesund med fly. Anne og Endre reiser med ettermiddagsflyet etter å ha satt skutere og sleder på sysselmannens båt som er her et par dager og skal til Longyearbyen. Nå kommer våren her i dette rare eventyrlandet.

Av Helge Kaasin

Helge Kaasin er utdannet filosof og arbeider som seksjonsleder for Design og brukeropplevelse i NRK.
Han har drevet kaasin.no siden 2000.

Ett svar til “Grotting på Brøggerbreen”

Vel blåst til alle deltakere! Takk for alle rapporter og inntrykk som er formidlet fra den vesle ekspedisjonen som under barske forhold vi lesere og lyttere snaut begriper har gjennomført det den kom for å gjøre. Stor respekt til dere og for innsatsen!

Hilsen
Jon Ola

Legg inn en kommentar