Kategorier
Svalbard

Sveip over Svalbard

Endre Før Gjermundsen på Holmströmbreen
Mandag ble nok en hektisk dag. Etter at Anne og Endre reiste med snøskuter fra Longyearbyen så reiste Bjørn André og jeg med fly til Ny-Ålesund. Vi møtte opp i hangaren hvor flyet stod med over 100 kg bagasje med oss. Flyet tok ca 20 passasjerer, og vi hadde god utsikt til et fantastisk landskap under overfarten som tok en times tid.

Vel fremme ble vi hentet og innlosjert på den fransk-tyske forskningsstasjonen AWIPEV før vi spiste middag i den felles kantinen. Klokken 1700 løp vi opp til Norsk Polarinstitutt og snakket med stasjonssjefen Trond Svenøe som hjalp oss med å koble oss opp til NRK2-programmet Sveip via Skype med webkamera. Sendingen startet direkte klokken 1710 og jeg ble intervjuet om ekspedisjonen og snakket løst og fast om ukene vi har foran oss. Klippet kan ses på NRKs nett-TV her.

Anne og Endre kjørte sammen med Rainer og Tove, to fastboende i Ny-Ålesund, og hadde en strabasiøs, men fin tur fra Longyearbyen. Turen på 250 km tok hele ni timer med snøskuter fordi de hadde tre tunge sleder fordelt på to skutere. Et halvt tonn utstyr krever sitt når det er mye snø, og de måtte omfordele vekt, en sledekrok røyk, og de havnet midt i overvann. Ingen forventet at de skulle klare turen uten overnatting pga. melding om dårlig vær, men det gikk heldigvis bra. De rakk frem og kunne delta i feiringen av en fransk forskers bursdag.

Det er et spennende lite samfunn her oppe med forskere fra en hel rekke nasjoner, og det er et godt miljø. Vi kom kjapt inn i rutinene, og det ble selvsagt nok en sen kveld på dette stedet hvor solen for tiden aldri går ned.

Av Helge Kaasin

Helge Kaasin er utdannet filosof og arbeider som seksjonsleder for Design og brukeropplevelse i NRK.
Han har drevet kaasin.no siden 2000.

Legg inn en kommentar