Loganbrød er en brødtype som ble funnet opp av en gruppe fjellklatrere fra University of Alaska under Mount Logan ekspedisjonen i 1950 som skulle bestige Canadas høyeste fjell Mount Logan (5959 moh). Det er et kompakt brød nesten fritt for væske, noe som kutter ned på vekten per kalori i forhold til vanlig brød.
En annen god egenskap ved dette brødet er at det kan holde seg lenge; 1- 2 måneder normalt ved stuetemperatur. Det smaker som en blanding af fruktkake, knekkebrød og mors hjemmebakte og kan spises uten pålegg, men gjør seg med ost eller sjokoladepålegg.
Pk | Dl | Gram | kJ/100g | kJ | |
---|---|---|---|---|---|
Sum per 15 porsjoner | 6000 | 23606 | 96673 | ||
Sum per enkeltporsjon | 400 | 1574 | 6445 | ||
Sammalt hvete grov | 1.25 | 25 | 1250 | 1457 | 18212.5 |
Sammalt hvete fin | 0.5 | 10 | 500 | 1457 | 7285 |
Semulegryn | 0.5 | 7 | 500 | 1477 | 7385 |
Rugmel | 0.25 | 4.5 | 250 | 1453 | 3632.5 |
Rosiner | 1 | 500 | 1420 | 7100 | |
Kokosmasse | 1 | 250 | 2953 | 7382.5 | |
Smør | 1 | 500 | 3068 | 15340 | |
Lys sirup | 1 | 500 | 1320 | 6600 | |
Sukker | 3 | 300 | 2100 | 6300 | |
H-melk | 10 | 1000 | 271 | 2710 | |
Hasselnøtter | 1 | 250 | 2930 | 7325 | |
Olivenolje | 2 | 200 | 3700 | 7400 |
Slik gjør du
De tørre ingrediensene blandes godt. Smør, sirup, sukker og melk varmes opp i en gryte til blandingen er lunken og smeltet, og det tørre helles i og blandes. En 15-porsjoners deig blandes med sleiv i et trau, brøddeigbalje eller liknende. Jeg hentet den gamle sparkelbøtta fra kjellerboden til dette formålet. Ikke prøv en tilitersbøtte, den er for smal i toppen. Større porsjoner bør seriøst vurderes blandet med drill og murervisp i murerbøtte.
En 15-porsjoners deig fordeles i to langpanner med 2-3 cm tykkelse og stekes på bakepapir. Husk å dele opp i ønskede blokker før steking.
Brødet bakes i ovnen ved 180°C i 45-60 minutter. Ved en deigtykkelse på 3-6 cm skal brødet steke i ca. 90 minutter. Legg eventuelt aluminiumsfolie over brødet den siste halve timen for å unngå brent skorpe. Veltes på rist straks etter steking.