Loganbrød (justert)

Loganbrød er en brødtype som ble funnet opp av en gruppe fjellklatrere fra University of Alaska under Mount Logan ekspedisjonen i 1950 som skulle bestige Canadas høyeste fjell Mount Logan (5959 moh). Det er et kompakt brød nesten fritt for væske, noe som kutter ned på vekten per kalori i forhold til vanlig brød.

Det ferdige brødet pent dandert på fat...
Det ferdige brødet pent dandert på fat...

Loganbrød er en brødtype som ble funnet opp av en gruppe fjellklatrere fra University of Alaska under Mount Logan ekspedisjonen i 1950 som skulle bestige Canadas høyeste fjell Mount Logan (5959 moh). Det er et kompakt brød nesten fritt for væske, noe som kutter ned på vekten per kalori i forhold til vanlig brød.

En annen god egenskap ved dette brødet er at det kan holde seg lenge; 1- 2 måneder normalt ved stuetemperatur. Det smaker som en blanding af fruktkake, knekkebrød og mors hjemmebakte og kan spises uten pålegg, men gjør seg med ost eller sjokoladepålegg.

Antall enkeltporsjoner: 15
Pk Dl Gram kJ/100g kJ
Sum per 15 porsjoner 6000 23606 96673
Sum per enkeltporsjon 400 1574 6445
Sammalt hvete grov 1.25 25 1250 1457 18212.5
Sammalt hvete fin 0.5 10 500 1457 7285
Semulegryn 0.5 7 500 1477 7385
Rugmel 0.25 4.5 250 1453 3632.5
Rosiner 1 500 1420 7100
Kokosmasse 1 250 2953 7382.5
Smør 1 500 3068 15340
Lys sirup 1 500 1320 6600
Sukker 3 300 2100 6300
H-melk 10 1000 271 2710
Hasselnøtter 1 250 2930 7325
Olivenolje 2 200 3700 7400
Ingrediensene som må til for å lage et skikkelig Loganbrød. Merk at jeg har byttet ut rosiner med sjokoladebiter av preferansegrunner.
Ingrediensene som må til for å lage et skikkelig Loganbrød. Merk at jeg har byttet ut rosiner med sjokoladebiter av preferansegrunner.

Slik gjør du

Deig
Deig

De tørre ingrediensene blandes godt. Smør, sirup, sukker og melk varmes opp i en gryte til blandingen er lunken og smeltet, og det tørre helles i og blandes. En 15-porsjoners deig blandes med sleiv i et trau, brøddeigbalje eller liknende. Jeg hentet den gamle sparkelbøtta fra kjellerboden til dette formålet. Ikke prøv en tilitersbøtte, den er for smal i toppen. Større porsjoner bør seriøst vurderes blandet med drill og murervisp i murerbøtte.

En 15-porsjoners deig fordeles i to langpanner med 2-3 cm tykkelse og stekes på bakepapir. Husk å dele opp i ønskede blokker før steking.

Klar til steking.
Klar til steking.

Brødet bakes i ovnen ved 180°C i 45-60 minutter. Ved en deigtykkelse på 3-6 cm skal brødet steke i ca. 90 minutter. Legg eventuelt aluminiumsfolie over brødet den siste halve timen for å unngå brent skorpe. Veltes på rist straks etter steking.

Forfatter: Helge Kaasin

Helge Kaasin er utdannet filosof og arbeider som gruppe- og fagleder i Medieutvikling i NRK. Han har drevet kaasin.no siden 2000.

Legg inn en kommentar