Kategorier
Tips

Å løpe med dekk

For de av oss som med glede og henrykkelse assosierer vinteren med ukeslange skiturer så langt inne i ødemarka man kan komme, med pulken dansende bak i nylagde spor og kulda som river i klær og kropp, så er det å kunne trene på en relevant måte en glede i seg selv. Det å gå og løpe med bildekk i skogen er en slik relevant og til tider poetisk måte.

Bildekk.

For de av oss som med glede og henrykkelse assosierer vinteren med ukeslange skiturer så langt inne i ødemarka man kan komme, med pulken dansende bak i nylagde spor og kulda som river i klær og kropp, så er det å kunne trene på en relevant måte en glede i seg selv. Det å gå og løpe med bildekk i skogen er en slik relevant og til tider poetisk måte.

Det var i sin tid Børge Ousland som introduserte meg for denne noe underlige måten å anskaffe seg muskler på via tv-skjermen. I et opptak fra NRK ser vi han gå med tre bildekk og en stor sekk, noe han etter sigende gjør fire timer om dagen før en ekspedisjon. Dette er å ta hardt i, og for de fleste er det ikke nødvendig med et så tøft program.

Underlag og treningsbelastning

Jeg pleier å gå i én time med to dekk bak meg i lysløyper. Etter hvert kommer jeg til å øke til tre dekk, men begynn gjerne med ett dekk slik at kroppen blir vant til belastningen. Lysløyper er som regel ikke veldig preparerte i sommerhalvåret og gir mye mer friksjon enn grus. På grusvei kan man fint ta med seg tre dekk og en sekk. Et annet pluss med lysløyper er at de i større eller mindre grad har ujevnheter som stein og røtter. Dette gjør at dekkene setter seg noe fast og gir en god pekepinn på hva pulklivet til vinteren vil gi av utfordringer.

Rustfri karabinkrok med øye festet til en øyebolt skrudd fast i dekket.
Rustfri karabinkrok med øye festet til en øyebolt skrudd fast i dekket.

Jo mer gjørme, jord, myrer, stein og røtter, jo færre folk er det også som ser rart på deg og spør om du skal gå over Grønland. Jeg svarer alltid at jeg bare skal gå langt på ski, til de få jeg møter. En annen ting er at når mørket har senket seg en sen høstkveld, så er det godt og poetisk å gå der inne i skogen. Høre sin egen tunge pust, lyden av smådyr mellom trærne og følelsen av den mørke skogen som kommer nært.

Velg et kupert terreng som gir ujevn belastning. Jeg løper så snart jeg klarer og alltid i nedoverbakke. Treningen er belastende for legger og lår, men også for rygg og mage.

Utstyr

Hva trenger man så av utstyr? Først og fremst trenger man noen dekk. Jeg reiste til et verksted som bytter dekk og fikk gratis med meg tre dekk. Ett av dekkene var et lavprofildekk av god kvalitet, men jeg anbefaler ikke slike. De har ikke en så buet avrunding og henger seg lettere fast i røtter og steiner enn de mer vanlige dekkene.

Jeg valgte å gjøre koblingene mellom de tre dekkene og fra selen fleksible slik at frakt og håndtering ble enkelt. Å binde alt sammen med enkle knuter er ingen god løsning. Derfor kjøpte jeg en del ting fra bla. Clas Ohlson til koblingene. Prisen ble i alt ca. 500 kr.

  • 4 stk rustfrie karabinkroker med øye
  • 5 stk hurtiglenker
  • 5 stk rustfrie øyebolter
  • 5 stk låsemuttere
  • 5 stk store karosseriskiver
  • 4 m 6 mm statisk tau
  • 2 gummistropper
  • 2 strips
Karabinkrok
Karabinkrok
Hurtiglenke
Hurtiglenke
Øyebolt
Øyebolt
Låsemutter
Låsemutter

Jeg hadde noen meter 6 mm statisk tau liggende. Slikt får man kjøpt på sportsforretninger med klatreutstyr eller på båtforretninger. Man bør ha et par meter mellom seg og dekkene og ca. 40-50 cm mellom dekkene.

Sammenkoblingstau med karabinkrok i den ene enden og hurtiglenke den andre.
Sammenkoblingstau med karabinkrok i den ene enden og hurtiglenke den andre.

Bruk en godt polstret pulksele, og bruk staver når du går, og ta på noen gode, lette fjellstøvler slik at du har optimal støtte for anklene.

Montering

Knyt en karabinkrok i hver ende av dragtauet. Bruk en selvstrammende dobbel fiskeknute til denne oppgaven. For å unngå tøffe rykk for mageregionen har jeg knytt og stripset fast to gummistropper – slike som brukes for å feste ski til skistativ. La tauet gå i en liten bue ved siden av disse slik at det først er ved maksimal belastning at tauet retter seg ut. Jeg har også et kort tau som går mellom de to hempene på selen og danner en bue som dragtauet kan hektes på.

Fjellpulken sele med tilkoblet dragtau.
Fjellpulken sele med tilkoblet dragtau.
ummistropper knyttet og stripset fast på dragtauet for å unngå vonde og skadelige rykk.
ummistropper knyttet og stripset fast på dragtauet for å unngå vonde og skadelige rykk.

Knytt så fast en karabin i den ene enden og en hurtiglenke i hver sin ende av hver av de to sammenkoblingstauene. Bruk doble fiskeknuter også her.

En karabinkrok kobler dragtauet til det første dekket.
En karabinkrok kobler dragtauet til det første dekket.

Bor et hull midt i dekket på begge sider av to dekk, men bare på én side av det tredje. Dette siste dekket er dedikert til å være sist i rekken. Putt en øyebolt i hvert av hullene, med en karosseriskive på innsiden. Skru fast bolten med en låsemutter. Jeg vil ikke anbefale å bruke skiven og mutteren som følger med boltene. Det å miste en mutter langt inne i skogen kan gi en slitsom tur tilbake til sivilisasjonen.

Øyebolten er festet på innsiden av dekket med karosseriskive og låsemutter.
Øyebolten er festet på innsiden av dekket med karosseriskive og låsemutter.

Fest sammenkoblingstauene til den ene siden av de to dekkene med to øyebolter med hurtiglenker. Skru hurtiglenkene godt til med en skiftnøkkel. Nå har du tre dekk, to med sammenkoblingstau på og ett uten. Alle kombinasjoner er dermed mulig.

Hurtiglenke.
Hurtiglenke.

God tur!

Av Helge Kaasin

Helge Kaasin er utdannet filosof og arbeider som seksjonsleder for Design og brukeropplevelse i NRK.
Han har drevet kaasin.no siden 2000.

Legg inn en kommentar